Prednosti igre na prostem

Prednosti igre na prostem

Dostop do aktivne igre v naravi in na prostem je, upoštevajoč tudi tveganja, bistvenega pomena za zdrav razvoj otrok. Outdoor Play Canada priporoča več možnosti za notranje usmerjeno igro otrok na prostem v vseh bivalnih okoljih – doma, v šoli, vrtcih, širši skupnosti in naravi.

Outdooor play Canada je kanadska organizacija, ki povezuje zagovornike, praktike in raziskovalce različnih strokovnih smeri. Njihov cilj je promocija, varovanje in ohranjanje dostopa do igre v naravi in na prostem. 

Z dvema sistematičnima študijama so preučili najboljše razpoložljive znanstvene dokaze o učinku igre na prostem in tvegane aktivne igre v smislu ravnovesja med prednostmi in slabostmi. Svoja priporočila so uskladili z ugotovitvami drugih raziskav. Pripadajoča infografika in priporočila so namenjena dekletom in fantom v starosti od 3 do 12 let, ne glede na njihovo etnično pripadnost, raso ali družinski socioekonomski status. Tudi otroci s posebnimi potrebami ali kroničnimi boleznimi lahko, v skladu z zdravstvenimi navodili, uživajo v aktivni igri na prostem.

Je igra še zabavna, če je končni cilj zunanjih igralnih prostorov zgolj preprečevanje poškodb? Ali je za otroke varneje, če sedijo na kavču, namesto da bi se aktivno igrali zunaj? Strokovnjaki menijo, da je pomembno prepoznati razliko med nevarnostjo in tveganjem. Tako kot cenimo varnost, moramo ceniti tudi dolgoročno zdravje in zabavo. Beseda »tveganje« ima pri starših, vzgojiteljih, v šolah in tudi »svetu zavarovalništva« pogosto negativen pomen oz. konotacijo. V igri »tveganje« ne pomeni izzivanje nevarnosti – na primer, da se predšolski otroci sami igrajo na igrišču, ali drsanje po napol zamrznjenem jezeru. »Tveganje« pomeni, da otroci dojemajo igro kot vznemirljivo in razburljivo. V tej igri morda res obstaja možnost telesne poškodbe, vendar otroci lahko, glede na svoje sposobnosti, prepoznajo in ocenijo izzive igre.

To pomeni, da se otroci lahko odločijo, kako visoko se bodo povzpeli, ali bi raziskali drevesa, se umazali, igrali skrivalnice, potepali po svojih soseskah. To je še posebej pomembno zlasti pri igri na prostem. Tako bodo otroci lahko aktivni, gradili bodo svojo samozavest, samostojnost in odpornost, razvijali veščine, reševali težave in spoznali lastne omejitve.

Outdoor Play Canada | Outdoor Play in Canada: 2021 State of the Sector Report

Novice

VABILO na 4. izvedbo webinarja »Izvršilne funkcije in uravnavanje vedenja«

Sodobna nevroznanost in študije na področjih razvoja govora in jezika, strategij učenja in čustvene inteligence presenetljivo enotno zagovarjajo pomembnost spodbujanja razvoja veščin izvršilnih funkcij. Čeprav so bistvenega pomena, se z njimi ne rodimo. V življenju so nam dane priložnosti, da te veščine, ki nam omogočajo obvladovanje impulzov, načrtovanje in osredotočanje,

Preberi več

VABILO na 2. izvedbo webinarja »Izvršilne funkcije in uravnavanje vedenja«

VABILO na 2. izvedbo webinarja »Izvršilne funkcije in uravnavanje vedenja« Kratek opis vsebine webinarja “IZVRŠILNE FUNKCIJE IN URAVNAVANJE VEDENJA” Sodobna nevroznanost in študije na področjih razvoja govora in jezika, strategij učenja in čustvene inteligence presenetljivo enotno zagovarjajo pomembnost spodbujanja razvoja veščin izvršilnih funkcij. Čeprav so bistvenega pomena, se z njimi

Preberi več

Seminar: “Program funkcionalnega učenja”

Z veseljem vas obveščamo, da bomo seminar Program funkcionalnega učenja zaradi velikega povpraševanja izvedli od maja do septembra 2023 v treh, med seboj povezanih delih. Temelje Programa funkcionalnega učenja za otroke z različnimi zaostanki in težavami v razvoju sta v Angliji zasnovali in v dolgoletni praksi izvajali Katrin Stroh (logopedinja, socialna delavka in razvojna

Preberi več